„Avem toate semnele dezintegrării statului. Vreau ca în ajunul comemorării incidentelor de pe 2 mai să fac încă o dată apel la preşedintele Ucrainei şi să-l rog să ne ajute să facem ordine. Îi cer preşedintelui Ucrainei ca fără nicio întârziere să trimită la Odesa trupe ale Gărzii Naţionale şi unităţi suplimentare ale trupelor de interne şi să le ofere tot ceea ce este necesar”, a spus Saakaşvili într-o declaraţie video.

De asemenea, Saakaşvili a cerut numirea unui nou procuror în regiunea Odesa. „Cel mai bine este să fie adus înapoi David Sakvarelidze”, a spus guvernatorul regiunii Odesa. Pe 15 aprilie, Procurorul General interimar al Ucrainei, Iuri Sevruk, l-a demis pe procurorul Odesei, Nikolai Stoianov, pe baza legii lustraţiei.

„Cred că acesta este momentul în care statul trebuie să dea dovadă de hotărâre şi de dorinţa de a-şi proteja cetăţenii, să-şi îndeplinească datoria principală de stat. Iar noi toţi vom sprijini instituţiile statului, agenţiile de aplicare a legii în îndeplinirea funcţiilor lor primare”, a încheiat Saakaşvili.

Revolte la Odesa
 
Declaraţia video a guvernatorului a urmat evenimentelor din ultimele zile de la Odesa. Astfel, în noaptea de 26 aprilie, „bătăuşii” proruşi care, potrivit lui Saakaşvili, aveau aprobarea primarului Ghenadie Truhanov, i-au bătut şi dispersat pe protestatarii care pichetau sediul primăriei. Totodată, persoane neidentificate au atacat sediului unei bănci de la Odesa cu un aruncător de grenade. „Cum se întâmplă întotdeauna, conform tradiţiei, autorii nu au fost găsiţi”, a spus Saakaşvili.

De asemenea, el a menţionat că, în timpul revoltelor urbane, camerele de supraveghere instalate de primărie nu au funcţionat. Marţi dimineaţă, în faţa clădirii Primăriei din Odesa a avut loc o luptă între opozanţii primarului Ghenadie Truhanov şi un grup de necunoscuţi, care au încercat să demoleze tabără protestatarilor. În legătură cu acest incident poliţia a efectuat cinci arestări.

Manifestaţiile împotriva primarului de Odesa au fost declanşate după ce presa a dezvăluit că edilul avea înregistrate în Insulele Virgine Britanice circa 20 de companii offshore. Totodată, în documentele de înregistrare primarul nu era indicat ca cetăţean ucrainean, ci rus.