„Forţele armate sunt de asemenea un obiectiv al celor care încearcă să ne facă rău”, a indicat Ursula von der Leyen la prezentarea proiectului.

Deşi desemnată ca fiind o unitate de apărare cibernetică, ea va putea să execute şi operaţiuni de culegere de informaţii ale forţelor străine, dar numai cu acordul parlamentului, a mai menţionat ministrul german al apărării.

În prezent, armata germană dispune oficial doar de o mică unitate de acest tip, alcătuită din aproximativ 60 de militari şi amplasată în apropierea oraşului Bonn. Dar în condiţiile în care sistemele informatice ale instituţiilor statului german înregistrează circa 6.500 de atacuri cibernetice pe zi, se impun noi măsuri de protecţie informatică.

Un obiectiv al noii unităţi va fi şi coordonarea şi „concentrarea” tuturor actorilor implicaţi în prezent în acţiunile de apărare cibernetică, astfel că ea va deveni un corp al forţelor armate, cum este de exemplu corpul forţelor aeriene sau cel al trupelor terestre, la comanda ei urmând să fie un general. Unitatea va deveni operaţională de la 1 aprilie 2017.

Pentru pregătirea celor care vor activa în această „armată cibernetică”, începând din anul 2018 va funcţiona o nouă specializare în cadrul Academiei Militare de la Munchen, unde se va crea de asemenea un cluster de apărare cibernetică la care vor participa şi societăţi din sectorul privat.

Va fi demarată şi o campanie de recrutare a specialiştilor ce vor forma corpul viitoarei unităţi, bugetul alocat formării acestui corp profesional fiind de 3,6 miliarde de euro.