Un purtător de cuvânt de la aeroportul din Munchen a explicat că un număr de 740 de zboruri cu plecarea sau cu destinaţia spre acest aeroport au fost anulate, adică două treimi din traficul programat pentru ziua de miercuri. În cazul aeroportului din Frankfurt au fost anulate 390 de zboruri. Celelalte aeroporturi afectate de mişcarea de protest sunt cele din Koln/Bonn, unde au fost anulate peste 90 de zboruri, Düsseldorf, unde au fost anulate 54 de zboruri, precum şi cele de la Dortmund şi Hanovra unde au fost înregistrate întârzieri şi perturbări de trafic.

Greva a afectat în special activitatea principalului transportator aerian german, Lufthansa, care a fost nevoit să anuleze peste 900 de zboruri, în special zboruri cu destinaţia sau cu plecarea de pe aeroporturile din Munchen şi Frankfurt. O altă companie germană afectată, dar într-o măsură mai mică, este Air Berlin care a fost nevoită să anuleze 87 de curse interne.

Personalul de la sol, mecanicii, controlorii aerian şi pompierii de la aeroporturile menţionate sunt chemaţi să se alăture apelului la grevă lansat de Verdi, pentru a solicita o majorare a salariilor în sectorul public, de care aparţin. Proteste se vor organiza miercuri şi în alte sectoare, precum transportul public şi salubritatea, urmând unor acţiuni similare organizate în spitale şi primării.

Verdi solicită o majorarea salarială de 6% pentru cei peste două milioane de angajaţi din sectorul public pe care îi reprezintă şi consideră drept „jignitoare” actualele negocieri salariale având în vedere că pe masa discuţiilor se află o propunere de majorare a salariilor cu 0,6% în 2016, urmată de o nouă majorare de 1,2% în 2017.

După ce timp de 10 ani piaţa muncii din Germania a înregistrat creşteri moderate de salarii, în ultimii ani au apărut solicitări de majorări mai mari. Aceste majorări de salarii au susţinut consumul primei economii europene, care în prezent a trecut în faţa exporturilor devenind principalul motor al creşterii economice.