La 20 aprilie, tribunalul din Oslo a estimat drept contrare Convenţiei europene a drepturilor omului condiţiile de detenţie ale lui Breivik, încarcerat pentru uciderea a 77 de persoane într-un atentat cu bombă urmat de un atac armat în 2011.

Judecătoarea Helen Andenaes Sekulic a acuzat în special izolarea extremistului de 37 de ani, închis separat de ceilalţi deţinuţi de aproape cinci ani.

„I-am cerut astăzi avocatului statului să facă apel”, a precizat ministrul justiţiei într-un comunicat. Termenul legal este de o lună şi statul trebuie să-şi definitiveze formularea apelului.

Dar „principalul motiv al apelului este acela că condiţiile cărora este supus Breivik nu constituie în opinia statului „un tratament inuman sau degradant” definit de articolul 3 al Convenţiei europene a drepturilor omului”, a explicat guvernul.

„În apelul său statul va argumenta că nu este de acord cu interpretarea dreptului şi a probelor făcute de tribunal”, a adăugat el.

Verdictul în favoarea celebrului deţinut, care se prezintă acum ca naţional-socialist, a provocat surprindere în Norvegia şi nu numai.

Statul a fost condamnat şi la plata cheltuielilor judiciare ale lui Breivik, respectiv 331.000 de coroane (35.850 de euro).

Tribunalul a dat totuşi câştig de cauză statului în ceea ce priveşte un al doilea aspect al plângerii lui Breivik, dreptul la respectarea secretului corespondenţei, domeniu acoperit de articolul 8 al aceleiaşi convenţii.

Breivik ispăşeşte, în condiţii de securitate extrem de stricte, pedeapsa maximă în Norvegia, de 21 de ani. Aceasta poate fi prelungită dacă el este considerat periculos.