Reticenţa unei mari parţi a germanilor în a trimite soldaţi germani în Polonia sau ţările baltice ar putea avea mai multe motive. Cu toate acestea, este cel mai probabil că aceasta reticenta nu este cauzată de vreo aversiune a nemţilor faţă de ţările în cauză şi nici de lipsa dorinţei de a le apăra. De fapt, un grup mult mai mare de germani sunt în favoarea stabilirii de baze NATO permanente, care ar creşte securitatea aliaţilor săi din est.

Sunt mai multe şanse ca cei care cred că Rusia reprezintă o ameninţare militară sa sprijine ideea utilizării Bundeswehr-ului pentru a se opune potenţialelor atacuri ruseşti.

„Mai presus de toate, această reticenţă de a trimite soldaţi este cauzată de pacifismul german, care se opune oricărui angajament militar german în afara graniţelor ţării”, sustin autorii sondajului. Din cauza experienţelor anterioare, frica nedesluşita faţă de utilizarea armatei germane în zonele odată atacate şi ocupate de germani ar putea fi chiar mai puternică. Un alt motiv al reticenţei de a oferi un ajutor militar pentru a consolida flancul estic al NATO este teama de un potenţial conflict cu Rusia, se arată în comentariul sondajului.

În schimb, polonezii demonstrează o opinie diferită. Întrebaţi dacă ar fi gata să sprijine statele baltice în cazul unei agresiuni militare ruseşti, majoritatea covârşitoare a polonezilor au răspuns afirmativ (62%). Doar o cincime dintre cei intervievaţi au declarat ca nu vor oferi sprijin balticilor (19%).