Intervievată de postul de radio France Inter, înalta reprezentantă a UE pentru afaceri externe şi politica de securitate s-a declarat convinsă că negocierea aderării Turciei la UE 'este singura cale de a ajuta Turcia să-şi modernizeze statul' şi „să respecte drepturile fundamentale”.

„În ceea ce priveşte libera circulaţie, aceasta se va întâmpla doar atunci când toate criteriile vor fi respectate, la fel ca pentru toate ţările cu care se negociază libera circulaţie a cetăţenilor lor pentru o perioadă limitată”, a subliniat Mogherini, evocând precedentele realizate în dialogul cu Georgia sau Ucraina. „Există criterii foarte stricte, foarte tehnice care trebuie puse în aplicare, o verificare foarte severă care trebuie făcută”, a adăugat ea.

Turcia a făcut din eliminarea vizelor pentru cetăţenii săi o condiţie indispensabilă pentru punerea în aplicare a unui acord controversat asupra migraţiei, încheiat cu UE, scrie France Presse.

Pentru eliminarea vizelor, Ankara trebuie să se angajeze să respecte 72 de criterii foarte diverse, începând cu garanţii privind securitatea actelor de identitate, trecând printr-o aliniere la politica de vize a UE faţă de ţări terţe şi terminând cu respectarea drepturilor fundamentale.

În ceea ce priveşte reluarea negocierilor de aderare, responsabila europeană a estimat că acesta este „singurul mijloc care există pentru a ajuta Turcia să-şi modernizeze statul şi să respecte drepturile fundamentale, inclusiv libertatea presei şi libertatea de asociere, şi de a intra de asemenea într-o conversaţie mai largă, de exemplu asupra necesităţii de a relansa procesul de pace cu etnicii kurzi”.

Turcia „este o ţară cu care se vorbeşte despre orice, inclusiv despre ceea ce se numeşte guvernanţă, statul de drept”, a adăugat ea. Turcia are desigur vocaţia de a adera la UE, însă „suntem departe de aceasta”, a estimat Mogherini ca răspuns la o întrebare. „Depinde de negocieri”, a conchis ea.