După catastrofă, o primă structură de beton a fost construită în grabă în condiţii dificile peste reactorul avariat. Cu timpul, această structură a început să prezinte fisuri, existând riscul să se surpe şi astfel, să permită propagarea în aer a 200 de tone de substanţe radioactive.

Încredinţat în 2007 consorţiului francez Novarka, procesul de construire a noii structuri metalice s-a desfăşurat la aproximativ 300 de metri distanţă de centrală, pe un teren decontaminat în prealabil şi acoperit din nou cu beton.

„Trebuie încă să instalăm tot sistemul intern”, a declarat pentru Le Figaro Michel Chouha, expert în cadrul Institutului de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară.

„Macaralele de exemplu, care vor fi apoi utilizate pentru a realiza operaţiunile de dezmembrare, sau sistemele interne care au rolul de a controla riscul de incendiu, nivelul de radioactivitate sau de ventilaţie a locului. Dacă operaţiunea care implică instalarea noii structuri deasupra celei vechi trebuie să aibă loc la sfârşitul anului 2017, instalarea acestor sisteme interne depinde de furnizorii internaţionali, iar întârzierile nu sunt excluse”, a mai spus expertul.