„Pot afirma cu certitudine că prezenţa trupelor NATO (în Europa Centrală şi de Est) - lucru care a fost anunţat şi va fi realizat, nu depăşeşte cadrul Acordului de cooperare dintre NATO şi Rusia din 1997”, a spus liderul polonez. „Pe de altă parte, trebuie să amintim că Rusia încalcă în permanenţă acest Acord”, a adăugat el.

Potrivit lui Andrzej Duda, detaliile privind consolidarea flancului estic al Alianţei rămân subiect de discuţie.

„În acelaşi timp, consensul a fost atins: prezenţa NATO în Europa Centrală şi de Est, precum şi în sudul regiunii, va fi majorată. Tehnica este o chestiune secundară. Dacă este să vorbim despre brigada americană de tehnică blindată, Polonia se numără printre ţările în care aceasta trebuie să fie amplasată', a declarat Duda.

În data de 30 martie, Pentagonul a anunţat că anul viitor în Europa va fi desfăşurată o brigadă americană de blindate, care să apere flancul estic al NATO. La ora actuală, în Europa sunt amplasate două brigăzi de soldaţi americani: o unitate mecanizată în Germania şi forţe de desant în Italia.

Săptămâna trecută, ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz, a declarat că Rusia continuă să reprezinte o ameninţare gravă la adresa NATO şi că Moscova se pregăteşte sistematic pentru acţiuni agresive împotriva Alianţei Nord-Atlantice. În acest context, Macierewicz a făcut publică intenţia Varşoviei de a spori în următorii ani cu 50% efectivele armatei poloneze.