Cercetătorii apreciază că femeia avea între 40 şi 50 de ani când a fost înmormântată, părând a fi făcut parte din civilizaţia Caral, popor precolumbian care a înregistrat epoca sa de glorie între 3000 şi 1800 î.e.n. Ţinând seama de felul şi locul în care a fost îngropată, femeia avea un statut social ridicat, dovadă fiind bijuteriile găsite asupra ei — printre altele un colier de perle şi un pandantiv din scoici.

Ruth Shady, şef al echipei care face săpături în zona în care a fost găsită mumia, afirmă că această descoperire va ajuta istoricii să înţeleagă mai bine civilizaţia Caral, cea mai veche cunoscută până în prezent în America. „Descoperirea arată indicii de egalitate între genuri, atât femeile cât şi bărbaţii putând juca un rol important şi ajunge la un înalt nivel social", a declarat ea Andina News Service. 

În cadrul săpăturilor au fost găsite şi opt fluiere din oase de animale în apropierea unor locuri de ceremonie, dovedind importanţa muzicii în societatea contemporană cu piramidele din Egiptul antic.