Dacă în ianuarie în Germania au sosit 3.356 de migranţi din Algeria, Maroc şi Tunis, în februarie numărul lor a scăzut la 599, iar în martie la 480, precizează BAMF, într-o scrisoare către parlament.

Biroul federal atribuie această reducere unei propuneri de modificare legislativă prin care cele trei state nord-africane sunt declarate 'ţări de origine sigure', astfel încât solicitanţii de azil din aceste state vor avea şanse reduse de reuşită. 

Per total, numărul refugiaţilor ajunşi în Germania a scăzut rapid în 2016, ca rezultat al închiderii rutei balcanice de migraţie. 

Potrivit BAMF, din cei aproximativ 1 milion de migranţi sosiţi în ţară anul trecut, numai 26.036 au provenit din cele trei state nord-africane şi foarte puţini au primit permisiunea de a rămâne (2,1% în 2015 şi numai 0,7% în primul trimestru din 2016). 

Deşi relativ puţini ca număr, migranţii din aceste ţări s-au aflat în centrul scandalului legat de agresiunile cărora le-au căzut victime zeci de femei în noaptea de Anul Nou la Koln, majoritatea agresorilor fiind descrişi de origine nord-africană.