În baza noilor controale, poliţiştii austrieci vor efectua verificări în autovehiculele care trec prin principalele puncte de frontieră dintre cele două state, la militarii vor patrula în alte puncte de la graniţă.

Potrivit poliţiei austriece, controalele intrate în vigoare luni au scopul de a împiedica orice încercare de traversare ilegală a frontierei şi de a combate traficul de imigranţi.

Poliţia austriacă susţine că numărul de imigranţi care au încercat să pătrundă în Austria prin traficanţii de persoane a crescut după închiderea rutei balcanice la jumătatea lunii martie, decizie anterioară stabilirii acordului UE-Turcia în privinţa imigranţilor de pe 18 martie.

Vara trecută, zeci de mii de imigranţi au tranzitat Ungaria şi Austria pentru a se îndrepta spre Germania, destinaţia preferată a imigranţilor, până când Ungaria şi-a închis graniţele în septembrie.

Poliţia nu a precizat cât vor rămâne în vigoare noile controale la frontieră.

Austria a fost criticată de nenumărate ori pentru politicile sale dure privind gestionarea valului de imigranţi din ţară, printre care impunerea de cote zilnice de imigranţi - 3.200 de sosiri per zi -, dar şi limitarea de solicitări de azil la 37.500 pe an.