Însoţiţi de premierul turc Ahmet Davutoglu, Merkel, Tusk şi Timmermans s-au deplasat la Nizip, un mic sat din zonă situat aproape de frontiera cu Siria, pentru a vizita o tabără de refugiaţi. 

Deschisă în 2013, tabăra de refugiaţi Nizip 2 găzduieşte aproape 5.000 de refugiaţi sirieni, printre care 1.900 de copii, potrivit datelor furnizate de guvernul turc. 

Vizita are loc la trei săptămâni de la intrarea în vigoare a acordului controversat dintre Bruxelles şi Ankara care urmăreşte oprirea trecerilor clandestine în Europa, care se confruntă cu cea mai gravă criză a imigranţilor de după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Turcia s-a angajat să accepte întoarcerea pe teritoriul său a tuturor imigranţilor ajunşi ilegal în Grecia de la 20 martie. Planul prevede de asemenea că pentru fiecare refugiat sirian retrimis în Turcia, un altul va fi 'reinstalat' într-o ţară din UE, în limita a 72.000 de locuri. În contrapartidă, UE a acceptat să relanseze discuţiile privind aderarea Turciei şi să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru turci, subliniind însă că nu va face compromisuri în privinţa criteriilor care trebuie îndeplinite. 

Liderii de la Ankara au ridicat însă miza în această săptămână, spunând că ar putea să nu mai respecte acordul dacă statele membre ale UE nu îşi vor respecta promisiunea de a elimina vizele pentru cei 79 de milioane de cetăţeni turci până la sfârşitul lunii iunie. 

Executivul comunitar a indicat că va prezenta pe 4 mai un raport cu privire la acest subiect. 

Într-un interviu acordat sâmbătă săptămânalului german Wirtschaftswoche, premierul ungar Viktor Orban a estimat că, sub impulsul Angelei Merkel, Uniunea Europeană „s-a predat Turciei'' cu consecinţe „imposibil de prevăzut''. 

„Libertăţile noastre, inclusiv libertatea de exprimare, nu vor face niciodată obiectul niciunei negocieri politice cu vreun partener, indiferent care ar fi acesta'', a dat asigurări vineri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un editorial apărut în mai multe publicaţii europene. 

După intrarea în vigoare a acordului dintre UE şi Ankara, 325 de imigranţi clandestini sosiţi în Grecia au fost retrimişi în Turcia şi 103 de refugiaţi sirieni au fost reinstalaţi în Uniunea Europeană, potrivit Comisiei Europene.