Oficialul libian şi ministrul de interne din guvernul de uniune naţională instalat recent de ONU la Tripoli au avut la Roma o întrevedere cu ministrul italian de interne, Angelino Alfano. „Sunt foarte mulţumit de întâlnire. Lucrăm împreună chiar din acest moment în lupta împotriva terorismului şi a traficului cu fiinţe umane”, a declarat ulterior Alfano. 

Conform acordului încheiat luna trecută între UE şi Turcia, autorităţile de la Ankara s-au angajat să preia înapoi migranţii ce debarcă în Grecia, după ce au trecut prin Turcia venind dinspre Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000, şi să acorde Turciei un ajutor financiar substanţial. 

Libia a devenit în ultimii ani placa turnantă a imigraţiei ilegale africane înspre Europa. Profitând de anarhia ce domneşte în această ţară de la înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere, în anul 2011, sute de mii de migranţi veniţi din ţările Africii subsahariene au reuşit să traverseze teritoriul libian, în pofida dificultăţilor călătoriei prin deşert şi pericolelor implicate de prezenţa grupărilor înarmate. Odată ajunşi pe coasta Mării Mediterane, ei pornesc către Italia la bordul unor ambarcaţiuni oferite de traficanţi şi aflate de cele mai multe ori în stare precară, fapt ce a provocat naufragii soldate cu mii de victime. 

Conform unor surse comunitare, în prezent în Libia ar fi alte sute de mii de migranţi africani ce doresc să ajungă în Europa, iar numărul celor care traversează Mediterana a crescut spectaculos după terminarea iernii. 

Într-un articol de opinie apărut vineri, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să îşi protejeze frontierele dacă nu vrea să fie supusă 'şantajului' ţărilor vecine. Într-o intervenţie în faţa Parlamentului European la începutul lunii octombrie, el a afirmat că unele state din vecinătatea UE, pe care nu le-a numit, folosesc refugiaţii ca pe o armă într-un război hibrid pe care l-au pornit împotriva blocului comunitar cu scopul de a obţine favoruri din partea acestuia. 

De altfel, şi fostele autorităţi de la Tripoli, nerecunoscute de comunitatea internaţională, au ameninţat Europa că, dacă nu le va recunoaşte legitimitatea, vor lăsa sute de mii de migranţi din statele Africii subsahariene să traverseze Libia şi apoi Marea Mediterană către continentul european. Această ameninţare a adus aminte de una similară formulată de Gaddafi în anul 2005, când el a transmis Uniunii Europene că va deveni neagră dacă nu oferă Libiei ajutoare în valoare de miliarde de euro.