Şeful guvernului ungar a afirmat, într-un interviu acordat postului public de radio, că planul de acţiune Schengen 2.0 (plan de acţiune propus de guvernul ungar pentru a apăra Europa de valul migratoriu) trebuie promulgat deoarece Bruxellesul a înaintat o propunere imposibilă conform căreia problemele demografice şi economice ale Europei trebuie rezolvate prin permiterea intrării pe bătrânul continent a unui număr tot mai mare de migranţi.

Orban a adăugat că toate aceste aspecte sunt prezente într-un document publicat de fostele guverne socialiste cu privire la politica privind migraţia. „Aceste aspecte sunt prezente în programul fostelor guverne socialiste: o zecime din teritoriul ungar ar fi locuit de străini în viitorul apropiat”, a spus el, adăugând că acest lucru ar fi un coşmar.

El a adăugat că problema şomajului în rândul tinerilor din UE ar trebui rezolvată prin acordarea de slujbe muncitorilor europeni în loc să fie aduşi oameni din alte culturi care ar provoca tensiuni sociale şi ar creşte ameninţarea terorismului.

Această problemă nu poate fi însă discutată în mod deschis în Europa de Vest unde oamenii 'trăiesc într-un glob de sticlă' şi sub opresiune intelectuală, a mai spus el. Orban a afirmat că, deşi iniţial Germania şi Ungaria au avut două abordări complet diferite privind criza migranţilor, Germania a început şi ea să se concentreze asupra protejării frontierelor externe ale UE.

„Deşi nu vor recunoaşte niciodată acest lucru, în prezent liderii UE prioritizează protecţia frontierelor, la fel cum a făcut Ungaria încă de la început”, a subliniat Viktor Orban.