Aproximativ 150 de persoane pe zi au ajuns în Grecia în ultimele trei zile, departe de cifrele înregistrate în urmă cu o lună, a adăugat organizaţia. Însă noile cifre arată o creştere comparativ cu perioada imediat următoare semnării acordului dintre UE şi Turcia pentru a opri acest flux.

„Numărul sosirilor în Grecia, care a scăzut aproape la zero în unele zile din această lună, începe să crească din nou”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Geneva, purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman.

„S-ar putea ca acest lucru să se întâmple din cauza îmbunătăţirii vremii. Sau ar putea fi vorba de multe alte cauze, cum ar fi şi că traficanţii devin mai creativi”, a afirmat el.

„Este posibil să se întâmple şi pentru că există în continuare o cerere mare în Turcia. Oamenii au avut deja nevoie de luni de zile pentru a ajunge în Turcia, iar acolo unde există o voinţă şi unde sunt mijloace, oamenii vor încerca să le satisfacă”, a adăugat Millman.

„Asta mai arată şi că blocarea completă, care părea să se întâmple în urmă cu o lună, nu mai este posibilă”, a subliniat el.

Peste 1,1 milioane de refugiaţi şi imigranţi au ajuns în UE anul trecut, majoritatea prin Grecia, venind din Turcia. Însă sosirile zilnice s-au redus semnificativ după intrarea în vigoare a acordului semnat luna trecută de Ankara şi Bruxelles.

NATO a trimis de asemenea în luna martie nave în apele Greciei şi Turciei din Marea Egee, deşi premierul elen Alexis Tsipras a afirmat vineri că solicitările Turciei ridică obstacole în desfăşurarea acestei misiuni.

Purtătorul de cuvânt al OIM a declarat totodată că există semnale privind o creştere a numărului persoanelor din Africa Subsahariană care pornesc în călătorii periculoase prin Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.

Peste trei milioane de persoane au fost strămutate în bazinul Lacului Ciad - în Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad, din cauza violenţelor grupării militante Boko Haram, a adăugat el.

OIM estimează că 180.245 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns în Europa pe mare până acum în acest an, marea majoritate — 154.227 — în Grecia, în timp ce 1.232 au murit.

În bilanţul victimelor au fost incluse şi cele 500 de persoane care s-ar fi înecat într-un naufragiu în largul Libiei în această săptămână, majoritatea din Cornul Africii.

În primele trei luni ale anului, aproape 1.500 de imigranţi sau refugiaţi au ajuns în medie pe mare în fiecare zi în Europa, conform OIM.