NATO a trimis nave în Marea Egee, în apele teritoriale ale Greciei şi Turciei, în luna martie. Joi, Alianţa Nord-Atlantică a declarat că numărul migranţilor şi al refugiaţilor care pleacă din Turcia pentru a traversa Marea Egee s-a redus semnificativ, însă traficanţii de persoane îşi pot schimba rutele rapid şi autorităţile nu trebuie să-şi reducă prematur eforturile de securitate. 

După o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Atena, Tsipras a declarat că printre obstacole se numără şi lipsa accesului operaţional deplin în regiune. 

„Grecia va depune toate eforturile pentru ca misiunea NATO să contribuie la soluţionarea crizei", a spus Tsipras. 

„Din păcate, este clar că apar obstacole din cauza solicitărilor şi a poziţiilor unilaterale ale Turciei. Cereri şi poziţii care, din păcate, sunt de asemenea exprimate printr-o creştere a activităţilor care încalcă spaţiul nostru aerian", a mai spus el. 

„Eforturile noastre colective fac o diferenţă reală. A avut loc o reducere semnificativă a numărului de persoane care traversează Marea Egee plecând din Turcia spre Grecia”, a afirmat la rândul său Stoltenberg. „Trebuie să rămânem implicaţi” în acest efort, a mai spus secretarul general al NATO.