În timp ce autorităţile încearcă să lămurească împrejurările în care a murit artistul, într-un lift din reşedinţa sa din Minnesota, clădiri şi site-uri web adoptă culoarea fetiş a cântăreţului, purpuriu. Personalităţi - de la Barack Obama la Madonna sau Mick Jagger, mulţi anonimi, dar şi NASA, care a scris pe Twitter despre „o nebuloasă purpurie", şi-au exprimat tristeţea şi emoţia la anunţarea morţii celui căruia i se spunea „the kid of Minneapolis".

În oraşul său natal, mii de fani s-au adunat să danseze în clubul unde Prince a înregistrat versiunea filmată a „Purple Rain", albumul care l-a consacrat în 1984, şi petreceri spontane în memoria sa au fost consemnate pe străzile oraşului New York, ca cea din faţa reşedinţei regizorului Spike Lee. Un pod din Minneapolis a fost luminat în purpuriu, iar revista New Yorker are pe prima pagină a ediţiei de luni o ploaie de picături de culoarea lavandei pe fond violet.

„Confirm cu profundă tristeţe că legendarul interpret Prince Rogers Nelson a murit la reşedinţa sa Paisley Park în această dimineaţă", a anunţat joi purtătoarea sa de cuvânt, Yvette Noel-Schure. Construit în apropiere de Minneapolis după imensul succes al piesei „Purple Rain", Paisley Park a devenit centrul său de creaţie, cu studiouri, sală de concert şi încăpere sigură pentru înregistrările originale.

În ultimii ani, cântăreţul rebel, care urca pe scenă când pe jumătate gol, când în costume strălucitoare şi cămăşi cu jabou, a încercat să pună capăt speculei cu bilete pentru concertele sale anunţându-şi spectacolele cu câteva ore înainte.

„Lumea a pierdut astăzi o icoană creatoare", a spus preşedintele Barack Obama, care l-a invitat anul trecut pe Prince să cânte la Casa Albă. "Nu l-am cunoscut pe Mozart, nu i-am întâlnit niciodată pe Duke Ellington sau Charlie Parker şi nici pe Elvis Presley. Dar l-am cunoscut pe Prince", a spus la rândul său solistul grupului U2, Bono.

Printre zecile de staruri care s-au manifestat pe reţelele de socializare s-a numărat şi actorul Will Smith, care scrie că a vorbit cu Prince în seara dinaintea morţii sale, numindu-l pe cântăreţ „un minunat poet" de „inspiraţie autentică".

„Sunt mândru că am petrecut Anul Nou cu el", a scris pe Twitter şi fostul membru al formaţiei Beatles Paul McCartney. „Părea să se simtă bine şi şi-a cântat cu brio muzica funk", a adăugat el. 


Câştigător a şapte premii Grammy şi al unui Oscar pentru muzica din "Purple Rain", album adaptat într-un film semi-autobiografic, Prince anunţase luna trecută că îşi va publica memoriile.