Scrisoarea lui Juncker survine la câteva zile după o propunere a Italiei conform căreia un acord pentru diminuarea fluxului de migranţi, precum înţelegerea dintre Turcia şi Uniunea Europeană, ar trebui să fie încheiat şi cu ţări africane. 

UE a oferit Ankarei suma de 3 miliarde de euro pentru a accepta repatrierea migranţilor care ajung în Grecia. În schimb, Uniunea Europeană s-a angajat să preia solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia. 

„Deşi convenit într-o situaţie de urgenţă şi prin urmare perfectibil", acordul „nu ar trebui să se limiteze la un singur caz", a menţionat Renzi, într-o scrisoare adresată liderilor UE şi publicată sâmbătă pe site-ul guvernului de la Roma. 

În scrisoarea lui Renzi se află şi un capitol de patru pagini, un aşa-numit „Migration Compact", în care guvernul italian lansează spre dezbatere în cadrul UE mai multe idei, printre care emiterea de euro-obligaţiuni pentru a finanţa costurile legate de criza migraţiei în Europa şi în Africa. 

„Sunt de acord cu dumneavoastră cu privire la nevoia de a găsi mijloace inovatoare pentru a ne finanţa acţiunea externă în domeniul migraţiei'', a scris Juncker. 

El însă nu s-a referit concret la ideea sensibilă a emiterii unor euro-obligaţiuni. 

Germania, care contribuie cel mai mult dintre statele membre la bugetul UE, a respins deja ideea premierului Italiei privind utilizarea unor noi fonduri pentru gestionarea problemei migraţiei.