„Regretăm că reuniunea prevăzută la Viena, pe 22 aprilie, nu poate avea loc”, a indicat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a UE pentru afaceri externe, într-o declaraţie transmisă France Presse.

La reuniune fuseseră invitate principalele patru formaţiuni politice din ţară, dar opoziţia a avertizat miercuri că va boicota întâlnirea dacă puterea de la Skopje nu va renunţa la o amnistie controversată şi nu va amâna alegerile legislative din 5 iunie.

Partidul la putere, VMRO-DPMNE (dreapta conservatoare), anunţase că va fi prezent la tentativa de mediere în prezenţa comisarului european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn.

Criza politică din Macedonia, ce paralizează de doi ani ţara, s-a inflamat pe 12 aprilie, când preşedintele Gjorge Ivanov a amnistiat prin decret mai mult de 50 de personalităţi suspectate de implicare într-un scandal de ascultări ilegale şi corupţie.

Decizia a fost urmată de proteste zilnice la Skopje împotriva preşedintelui Ivanov şi a liderului VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski.

Uniunea Europeană şi SUA consideră că nu sunt reunite condiţiile pentru ca scrutinul să se desfăşoare pe 5 iunie.

Potrivit Bruxellesului, menţinerea datei alegerilor contravine unui acord între partide obţinut de UE în iulie 2015 la Przino, destinat să pună capăt blocajului politic.

„Noi am spus întotdeauna că ruperea acordului de la Przino ar avea consecinţe grave pentru ţară. Am regreta profund orice demers negativ la Skopje care ar putea îndepărta şi mai mult ţara de aspiraţiile sale de aderare la UE”, a comentat Maja Kocijancic.

„Rămânem disponibili pentru a ajuta partidele. Însă responsabilitatea de a înregistra progrese democratice şi de a merge înainte pe drumul euro-atlantic revine partidelor, în numele cetăţenilor ţării lor”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Macedonia este candidată din 2005 la aderarea la UE şi din 2009 la NATO.