„Cu majoritate de voturi, Curtea a decis să amâne decizia sa" şi să analizeze recursurile prezentate în faţa acestui tribunal cu privire la afacerea în cauză într-o singură şedinţă, a declarat preşedintele celei mai înalte instanţe juridice, Ricardo Lewandowski.

Judecătorii nu au stabilit un nou termen. Înalţii magistraţi trebuiau să se pronunţe asupra legalităţii numirii lui Lula ca şef de cabinet (echivalentul funcţiei de prim-ministru) al şefei statului, pe 16 martie, când se afla sub ameninţarea plasării în detenţie de către judecătorul Sergio Moro.

Acesta din urmă îl suspectează de corupţie în cadrul scandalului Petrobras, compania naţională a petrolului.

În guvern, Lula ar fi trebuit să recurgă la carisma şi talentul său de negociator pentru a convinge un număr suficient de deputaţi să voteze duminică împotriva demiterii celei considerate moştenitoarea sa politică.

Numirea i-ar mai fi permis să obţină imunitate în faţa justiţiei obişnuite. Un judecător al Tribunalului Suprem Federal (STF) care a văzut un posibil subterfugiu a blocat însă numirea în recurs.

Decizia finală va interveni fără îndoială prea târziu pentru Dilma Rousseff, care se consideră victima unei „lovituri de stat" instituţionale şi al cărei mandat depinde numai de votul Senatului.

Pe 17 mai, va fi suficient un vot cu majoritate simplă în Camera superioară a parlamentului de la Brasilia, considerat foarte posibil, pentru a pronunţa punerea ei sub acuzare pentru manipularea conturilor publice şi a o înlătura de la putere pentru maxim şase luni înainte de judecata finală.

Vicepreşedintele Michel Temer, fostul său aliat şi în prezent rival, îşi va asuma atunci prerogativele sale. În prezent, acesta desfăşoară consultări pentru formarea unui guvern de tranziţie.