Avionul Air Force One, avându-l la bord pe preşedintele Obama, a aterizat cu puţin înainte de ora locală 13.00 (10.00 GMT) pe aeroportul internaţional din Riad. Regele Salman, cu care liderul american urmează să se întâlnească în cursul după-amiezii, nu a fost prezent la aeroport pentru a-l întâmpina, a relatat AFP.

De altfel, sosirea preşedintelui american, sub un soare arzător, nu a fost transmisă în direct de televiziunea naţională saudită, aşa cum se întâmplă în general cu vizitele liderilor străini.

Vizita de două zile, pe care Washingtonul îşi propune să o axeze pe lupta împotriva grupărilor jihadiste şi pe stabilizarea conflictelor regionale din Siria, Irak şi Yemen, este cea de-a patra a lui Obama în regatul saudit de la instalarea la Casa Albă. La Riad, liderul american va încerca să aplaneze tensiunile cu acest aliat istoric ofensat de deschiderea arătată de Washington faţă de Teheran.

Barack Obama va participa joi la un summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG — Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Oman), cu o agendă dominată de probleme de securitate şi apărare.

Obama şi Carter vor încerca să liniştească monarhiile din Golf că SUA le împărtăşesc interesele şi vor continua să le asigure securitatea, au indicat oficiali americani.

Secretarul american şi miniştrii apărării din CCG au convenit asupra înfiinţării unor patrule comune pentru a stopa transporturile de armament iranian spre Yemen, a declarat secretarul general al organizaţiei, Abdullatif al-Zayani, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii.

Oficialii au mai convenit să coopereze în construirea sistemelor de apărare antirachetă comune ale statelor din CCG şi în dezvoltarea forţelor speciale, însă nu au fost anunţate noi contracte de armament.

Monarhiile din Golf, în majoritate sunnite, cu excepţia Omanului, văd în Iranul şiit o ameninţare la adresa securităţii lor, susţinând că implicarea Teheranului în Irak, Siria, Liban şi Yemen a alimentat conflictele şi a adâncit divizările sectare.

Vizita lui Ashton Carter la Riad vizează şi obţinerea de sprijin din partea aliaţilor din Golf pentru finanţarea reconstrucţiei în zone din Irak distruse de luptele cu combatanţii Statului Islamic, care au ocupat părţi din Irak şi Siria în cursul lui 2014.