„Politizarea excesivă a mediei, mecanismele de finanţare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor patronatului şi infiltrarea de presupuşi agenţi ai serviciilor secrete au avut ca impact transformarea media în instrumente de propagandă politică, lucru vizibil mai ales în anii electorali, inclusiv în 2014”, menţionează raportul RSF publicat pe site-ul său oficial. 

Acest clasament al libertăţii presei în 180 de ţări, publicat începând cu anul 2002, se bazează pe o serie de indicatori: pluralismul, independenţa mass-media, ambianţa şi autocenzura, cadrul legal, transparenţa, infrastructura şi abuzurile.

„Toţi indicatorii clasamentului indică o deteriorare. Multe dintre autorităţile publice încearcă să recâştige controlul asupra ţării lor, temându-se prea tare de marile deschideri ale dezbaterii publice”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

„Astăzi, este din ce în ce mai uşor pentru toate autorităţile de a se adresa direct publicului graţie noilor tehnologii şi deci există mai multă violenţă împotriva tuturor celor care reprezintă informaţii independente”, explică el.

Potrivit acestuia, „intrăm într-o nouă eră de propagandă, când noile tehnologii permit cu costuri reduse de a difuza propria comunicare”.

Dacă situaţia s-a degradat în toate zonele geografice, continentul american a regresat în special din cauza asasinării jurnaliştilor în America Centrală.

În America Latină 'violenţa instituţională (în Venezuela -locul 139, în Ecuador - locul 109), crima organizată (ca în Honduras, 137), impunitatea (ca în Columbia, 134), corupţia (ca în Brazilia, 104), concentrarea mass-media (ca în Argentina, 54), constituie principalele obstacole în calea libertăţii presei', subliniază RSF.

America de Nord, SUA (locul 41) suferă din cauza supravegherii electronice şi Canada, care a pierdut 10 poziţii, plasându-se pe locul al 18-lea, şi-a văzut situaţia deteriorându-se 'pe durata sfârşitului de mandat al premierului Stephen Harper', potrivit RSF.

Astfel, continentul american trece în spatele Africii, chiar dacă zona Africa de Nord/Orientul Mijlociu rămâne regiunea unde jurnaliştii sunt „supuşi la constrângeri de orice fel”.

În unele ţări în criză, ca Irakul (locul 158), Libia (164) şi Yemen (170), 'a face jurnalism înseamnă act de curaj', subliniază RSF.

RSF salută îmbunătăţirea situaţiei din Tunisia (locul 96), care a săltat cu 30 de poziţii, potrivit lui Christophe Deloire, ca urmare a consolidării efectelor pozitive ale revoluţiei.

În partea de jos a clasamentului, la fel ca anul trecut, se situează Siria pe locul 177 din 180, imediat după China (176) şi în faţa Turkmenistanului (178), Coreii de Nord (179) şi Eritreii (180).

Dacă Europa rămâne regiunea cu media cele mai libere, RSF constată o slăbire a modelului său:„deturnarea către contraspionaj şi lupta împotriva terorismului, adoptarea unor legi care să permită supravegherea la scară mare, creşterea conflictelor de interese, dominarea din ce în ce mai mult a autorităţilor asupra mass-media publice şi, uneori, private, continentul nu se ilustrează printr-o traiectorie pozitivă”.