Potrivit declaraţiei oficiale a unui avocat al executivului de la New Delhi, P.S. Narashima, lipsa apei este critică în 256 dintre cele 675 de districte din India, care reprezintă peste o treime din totalul teritoriului. Situaţia cea mai dificilă se înregistrează în statul cu cea mai mare densitate de populaţie, Uttar Pradesh, din partea de nord, în care 99 de milioane de locuitori sunt afectaţi, din cei 200 de milioane câţi trăiesc în acea zonă.

Narasimha a prezentat aceste informaţii marţi, în cadrul unei anchete deschise ca urmare a acţiunii unei organizaţii neguvernamentale care a cerut Curţii Supreme să impună o creştere a eforturilor guvernului în favoarea regiunilor care au cel mai mult de suferit din cauza penuriei de apă.

Avocatul a atras atenţia că datele prezentate ar putea fi actualizate în creştere întrucât şi în alte state, precum Bihar şi Haryana, lipsa apei se simte acut. El a dat asigurări că guvernul ia măsurile necesare în asemenea cazuri şi a alocat fonduri pentru compensarea pierderilor provocate de secetă.
Pe de altă parte, serviciile de meteorologie au avertizat miercuri în legătură cu sosirea unui val de căldură în mai multe state indiene, în care temperaturile ar putea atinge 45 de grade Celsius în următoarele zile.

Şcolile au fost închise în Orissa până săptămâna viitoare, iar mai la nord, în oraşul Howrah, sute de cetăţeni au blocat un drum important pentru a atrage atenţia asupra aprovizionării necorespunzătoare cu apă.

Nemulţumire a creat şi faptul că, în pregătirea vizitei unor reprezentaţi ai autorităţilor în regiunile afectate de secetă, sute de litri de apă au fost folosiţi pentru a umezi drumul şi a preveni ridicarea prafului în timpul trecerii maşinilor oficiale.