„În regiunile din Letonia, dominate de populaţia vorbitoare de limbă rusă, aproape nimeni nu este în favoarea aderării la Rusia, pentru că acolo (în Rusia n.r.) nivelul de trai este mult mai scăzut”, afirmă fostul prim-ministru. Potrivit ei, nimeni nu vrea să renunţe la beneficiile pe care le are în calitate de membru al Uniunii Europene.

„Cu toate acestea, încă mai trebuie să ne confruntăm cu propaganda rusă masivă”, spune Straujuma. „Moscova încearcă, prin mass-media, urmărită de mulţi locuitori din Letonia, să provoace noi controverse legate de limbă, dar şi tulburări sociale. Până în prezent, fără niciun rezultat”.

Populaţia vorbitoare de limbă rusă din Letonia a înţeles necesitatea introducerii de sancţiuni împotriva Rusiei. „Nu am putut accepta faptul că Rusia a anexat o parte din Ucraina şi acest lucru a fost înţeles de oameni, şi de letoni, şi de vorbitorii de limbă rusă”.

Laimdota Straujuma a adăugat că generaţia mai tânără de etnie rusă nu are probleme de integrare în Letonia: „În Letonia există şcoli pentru minorităţile etnice, unde predarea se desfăşoară în două limbi. Iar în rândul persoanelor în vârstă, în ultimii 25 de ani, limba letonă au învăţat-o doar cei care au dorit cu adevărat acest lucru (…) Sondajele au relevat două motive pentru care etnicii ruşi nu doresc să obţină cetăţenia letonă: primul este că mulţi nu pot sau nu doresc să dea examenul obligatoriu de limbă şi istorie, iar al doilea, pentru care oamenii nu doresc paşapoarte letone, este deoarece ei nu vor mai putea călători în Rusia fără vize. Accesul în spaţiul Schengen ei oricum îl au. În viaţa de zi cu zi, lipsa unui buletin de cetăţean este abia vizibilă”.