Această propunere vine după ce Comisia a dat, în decembrie 2015, o apreciere pozitivă, confirmând faptul că Ucraina a îndeplinit cu succes toate obiectivele de referinţă în cadrul planului de acţiuni privind regimul de vize, informează un comunicat publicat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

„Astăzi ne-am asumat angajamentul de a propune Ucrainei un regim fără vize. Este vorba despre călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii ucraineni cu paşapoarte biometrice. Acesta este succesul guvernului ucrainean care a implementat reforme dificile în justiţie şi afaceri interne. Sunt foarte mulţumit de progresele realizate, este o realizare importantă pentru cetăţenii din Ucraina şi sper că Parlamentul European şi Consiliul va adopta propunerea noastră foarte curând”, a declarat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Odată ce propunerea va fi adoptată de Parlamentul şi Consiliul UE, cetăţenii ucraineni cu paşapoarte biometrice nu vor mai avea nevoie de vize în cazul călătoriilor de până la 90 de zile în spaţiul Schengen.

Regimul fără vize se aplică în cazul tuturor statelor membre ale UE, cu excepţia Irlandei şi a Marii Britanii, precum şi celor patru ţări asociate spaţiului Schengen - Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. 

Ca şi în cazul Republicii Moldova, scutirea de viză nu prevede dreptul cetăţenilor ucraineni de a munci în Uniunea Europeană.

Dialogul privind liberalizarea vizelor dintre UE şi Ucraina a fost lansat în octombrie 2008. Acesta a fost un proces separat de negocierile privind Acordul de Asociere UE-Ucraina, care au durat în perioada 2007-2011 şi au dus la semnarea Acordului în 2014.