Aceste controale sistematice, restabilite pe 23 februarie de-a lungul frontierei dintre provincia belgiană Flandra de Vest (nord-vest) şi departamentul francez Nord, vor fi înlocuite cu „controale direcţionate şi mobile", a precizat cabinetul.

Decizia belgiană a fost calificată „bizară" de ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, iar Belgia a trebuit în repetate rânduri să notifice în mod corespunzător Comisiei Europene această măsură, prevăzută de Codul frontierelor Schengen, care garantează în principiu libera circulaţie a persoanelor în 26 de ţări europene.

Ulterior, Belgia şi-a reînnoit notificările, ultima având termen limită ziua de vineri.

În prima săptămână de controale sistematice, Belgia a returnat pe teritoriul Franţei 619 persoane, însă nicio tabără improvizată similară celei de la Calais nu a fost înfiinţată în ultimele luni în comunele turistice de pe teritoriul limitrof belgian.

Controalele vor fi efectuate de-a lungul axelor cunoscute ca locuri de trecere pentru migranţii care doresc să ajungă ilegal în Marea Britanie, potrivit Ministerului de Interne.