Informaţia nu a fost confirmată din sursă oficială, însă, potrivit agenţiei elene, operaţiunea va dura trei zile şi se va desfăşura între insula grecească Lesbos şi portul Dikili din Turcia.

'Pregătirile sunt în curs', a declarat pentru AFP Yiorgos Kyritsis, purtător de cuvânt al Unităţii de coordonare pentru refugiaţi din Grecia, fără a oferi alte precizări.

Parlamentul grec a adoptat vineri seara o lege care deschide calea pentru retrimiterea spre Turcia a migranţilor sosiţi în Grecia, în cadrul acordului dintre UE şi Ankara.

Tot conform ANA, agenţia europeană Frontex a închiriat două nave turceşti pentru această operaţiune, iar agenţii săi vor fi mobilizaţi pentru a-i escorta în mod individual pe migranţi.

Autorităţile greceşti nu au furnizat niciun detaliu cu privire la felul în care se va desfăşura operaţiunea, al cărei principiu a fost criticat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi de organizaţii umanitare.

Agenţia ONU şi ONG-urile sunt îngrijorate să vadă centrele de înregistrare a migranţilor în Grecia transformându-se de facto în centre de detenţie pentru refugiaţii care şi-au riscat vieţile pentru a ajunge în Europa şi care vor fi retrimişi în final în Turcia.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Atena, în jur de 400 de poliţişti ai Frontex erau aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână în Grecia pentru a lua parte de operaţiune.

În paralel, Turcia ar urma să înceapă de luni trimiterea de refugiaţi direct către Germania, Berlinul anunţând că va fi vorba despre câteva zeci de sirieni, 'mai ales familii cu copii'.

Acordul încheiat între UE şi Ankara prevede retrimiterea în Turcia a oricărei persoane care ajunge pe căi ilegale în Grecia după data de 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanţii de azil sirieni. În contrapartidă, pentru fiecare sirian retrimis, un altul trebuie 'reinstalat' în UE din Turcia, în limita a 72.000 de locuri.