Premiile Pulitzer au fost anunţate aseară, la Universitatea Columbia din New York. Cel mai dorit trofeu, acordat pentru serviciu public, a ajuns în acest an la Associated Press. Agenţia de presă americană a realizat o investigaţie în Asia despre pescarii trataţi ca sclavi, ale căror capturi ajung în restauratele şi supermarketurile din Statele Unite. Ancheta a dus la eliberarea a 2.000 de sclavi şi la numeroase arestări. Distincţia oferită pentru serviciu public constă într-o medalie de aur. Ceilalţi laureaţi primesc câte 10.000 de dolari.

Premiul Pulitzer pentru fotografie Breaking News este împărţit de agenţia Reuters cu ziarul New York Times. El le-a fost acordat pentru fotoreportajele realizate pe tema crizei refugiaţilor din Europa. New York Times a fost răsplătit şi la categoria reportaj internaţional, datorită articolelor despre violenţele la care sunt supuse femeile din Afganistan.

Cotidianul a devenit astfel deţinătorul a 119 premii Pulitzer. Jurnaliştii de la Washington Post au fost premiaţi la categoria reportaj naţional pentru stabilirea unei baze de date despre oamenii ucişi de Poliţia americană.

La capitolul reportaj Breaking News, premiul a ajuns la cotidianul Los Angeles Times pentru modul în care a tratat masacrul din San Bernardino, comis de doi islamişti extremişti. Acest cuplu de pakistanezi a ucis 14 oameni în luna decembrie a anului trecut.

Cele mai prestigioase distincţii din jurnalismul american, premiile Pulitzer au fost create prin testament de ziaristul Joseph Pulitzer. Înfiinţate în anul 1917, ele vor fi decernate peste câteva săptămâni, în New York.