Anterior, solicitanţii au încercat să conteste decizia în litigii cu comisiile electorale, precum şi la Curtea Constituţională, dar fără rezultat. De aceea au apelat la Curtea de la Strasbourg.

În luna iulie 2013, CEDO a decis că interdicţia de a participa la vot contrazice Convenţia privind apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi a cerut Rusiei să asigure deţinuţilor dreptul de participare la procesul politic.

Ministerul Justiţiei din Rusia a solicitat Curţii Constituţionale să declare imposibilitatea executării hotărârii CEDO, care sunt contrare Constituţiei ruse.

Ca urmare, CC a decis că decizia CEDO nu poate fi executată în partea care implică asigurarea dreptului de vot al deţinuţilor, fără excepţie. Dar, CC a constatat că legea federală poate fi modificată, astfel încât, în anumite condiţii de detenţie, deţinuţii sa aibă dreptul să voteze.

Este primul caz în care instanţa constituţională din Rusia invalidează o hotărâre CEDO după adoptarea, în decembrie 2015, a modificării „Legii privind Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse”.