„În conversaţia (telefonică) de ieri cu Putin şi în virtutea acordurilor preliminare, cred că am ajuns la un consens privind o anumită procedură pentru eliberarea Nadiei”, a spus Poroşenko, la o conferinţă de presă.

Preşedintele ucrainean a precizat că el a avut iniţiativa discuţiei telefonice cu Putin.

Această convorbire a avut loc chiar în ziua în care un tribunal din Kiev a condamnat la 14 ani de închisoare cu executare doi soldaţi ruşi capturaţi în estul separatist al Ucrainei şi despre care autorităţile ucrainene susţin că sunt agenţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU).

Poroşenko a sugerat încă dinaintea pronunţării acestei sentinţe că doreşte să-i predea Moscovei pe aceşti doi soldaţi în schimbul eliberării Nadiei Savcenko. De altfel, el a spus şi marţi că verdictul dat luni de instanţa din Kiev „deschide anumite posibilităţi pentru derularea mecanismului de schimb”.

Preşedinte ucrainean a mai anunţat că i-a solicitat liderului de la Kremlin să acorde unui grup de medici germani permisiunea de a o consulta pe Nadia Savcenko, ea fiind în greva foamei de pe 6 martie iar în prezent se află sub perfuzii.

Kremlinul a refuzat să comenteze aceste declaraţii ale lui Poroşenko, dar a confirmat că cei doi şefi de stat au stabilit că Savcenko va putea fi vizitată în închisoare de consulul general al Ucrainei la Rostov pe Don.