Lui Bachmann i se reproşează mai multe comentarii postate în septembrie 2014 pe pagina sa de Facebook, printre care descrierea refugiaţilor de război drept „vite'' şi „drojdia societăţii'', ceea ce reprezintă „incitare la ură şi atingere adusă demnităţii'', în opinia procurorilor germani.

Deja condamnat pentru tâlhărie, violenţe şi trafic de droguri şi deţinut pentru 14 luni în Germania după ce s-a ascuns în Africa de Sud, Lutz Bachmann (43 de ani) riscă acum o pedeapsă cuprinsă între trei luni şi cinci ani de închisoare. El va fi judecat începând cu ora locală 10:00 (08:00 GMT), sub strictă securitate.

Luni seară, în cursul tradiţionalei reuniuni săptămânale a Pegida din centrul oraşului Dresda, Lutz Bachmann nu a făcut nicio aluzie la procesul judiciar, dar a fost ironic faţă de emoţia provocată în ultimele zile în Germania de cazul umoristului Jan Bohmermann, care a recitat la un post de televiziune un poem satiric la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Lutz Bachmann a fondat Pegida în urmă cu un an şi jumătate la Dresda, organizând săptămânal demonstraţii contra presupusei „islamizări” a Germaniei.

Remarcile sale postate în septembrie 2014 pe Facebook au dus la o divizare a mişcării Pegida, el fiind într-o primă fază destituit, după care a recâştigat controlul asupra mişcării.

La începutul lunii octombrie, atunci când liderul Pegida a fost pus sub acuzare, Parchetul din Dresda a afirmat că Bachmann a folosit termenii „vite'' şi „drojdia societăţii'' ştiind că fapta sa riscă să fie considerată tulburare a ordinii publice.