Oficiali de la Washington au declarat că şeful Pentagonului se va întâlni cu premierul irakian Haider al-Abadi şi cu ministrul apărării Khaled al-Obaidi, împreună cu care va analiza mijloacele specifice de asistenţă militară suplimentară pe care Statele Unite o pot furniza guvernului irakian.

Armata irakiană a recucerit recent mai multe poziţii importante deţinute pe teritoriul irakian de gruparea jihadistă.

Preşedintele Barack Obama a afirmat miercuri că Stat Islamic este ''în defensivă'' în Irak şi în Siria, precizând că mulţi dintre liderii grupării jihadiste au murit şi numărul combatanţilor săi a scăzut.

„În prezent, pe teren în Siria şi în Irak, Statul Islamic este în defensivă şi noi suntem în ofensivă'', a declarat Obama la încheierea unei reuniuni cu echipa sa de securitate naţională la sediul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). Reafirmând că singura modalitate „de a distruge Stat Islamic'' este de a pune capăt războiului civil din Siria, Obama a insistat asupra hotărârii SUA de a-şi continua eforturile diplomatice pentru încetarea ''acestui oribil conflict''.

Coaliţia internaţională formată din circa şaizeci de ţări şi condusă de SUA a efectuat în ultimele 18 luni circa 11.000 de lovituri aeriene împotriva jihadiştilor în Siria şi Irak, paralel cu operaţiuni ale armatei siriene şi ale aliatului său rus, precum şi ale forţelor irakiene.