Provincia Alep (nord), împărţită între armată, insurgenţi, jihadişti şi kurzi, cunoaşte de o săptămână o escaladare a violenţelor cu ciocniri în care sunt implicaţi toţi beligeranţii din războiul care, din 2011, a făcut peste 270.000 de morţi. De asemenea, mii de civili au fugit din calea luptelor.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puţin şase civili au fost ucişi, iar alţi opt răniţi în bombardamentul efectuat sâmbătă seară de aviaţia siriană asupra unui cartier rebel din estul oraşului Alep, fosta capitală economică a Siriei divizată în două din 2012.
Insurgenţii au ripostat cu lovituri de rachete împotriva cartierelor aflate sub controlul trupelor regimului în vestul oraşului, făcând 16 morţi, printre care zece copii, a informat OSDO.

Potrivit directorului acestei organizaţii, Rami Abdel Rahmane, „este o escaladare evidentă, fiind vorba despre episodul cel mai sângeros la Alep şi în provincia sa” de la acordul de încetare a ostilităţilor iniţiat de Moscova şi Washington. „Această escaladare ameninţă direct armistiţiul”, a subliniat el.

„Alepul este cheia războiului şi a păcii din Siria. Fiecare parte implicată în război are un interes în Alep”, a ţinut să menţioneze Rami Abdel Rahmane.

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) au câştigat teren sâmbătă în nordul provinciei, în detrimentul atât al forţelor regimului, cât şi al rebelilor, a anunţat OSDO.

Grupările jihadiste ca Statul Islamic şi Frontul Al Nosra (ramura siriană a organizaţiei Al Qaeda) sunt excluse din acordul de încetare a focului care a permis de la sfârşitul lui februarie un recul al luptelor dintre trupele guvernamentale şi restul opoziţiei înarmate.