In plus, pierderile demografice sunt estimate la mai multe zeci de miliarde şi aproximativ aceeaşi valoare o reprezintă şi daune cauzate mediului.

Comisia care se ocupă de calcularea daunelor provocate de ocupaţia sovietica a Letoniei a fost creată în urmă cu 11 ani. În 2009, activitatea Comisiei a fost suspendata din lipsă de finanţare, dar reluata în 2014.

Comisia a elaborat un plan strategic, care conţine 40 de direcţii de activitate. Este vorba, printre altele, despre daunele provocate în timpul ocupaţiei economiei Letoniei, pierderile demografice – a numărului de persoane care au fost deportate în Rusia sau au fugit în Occident. De asemenea, se estimează impactul ocupaţiei asupra culturii, religiei, precum şi ecologiei Letoniei, inclusiv in urma construirii de baze militare sovietice.

Amintim ca miniştrii Justiţiei din Estonia, Letonia şi Lituania au semnat pe 5 noiembrie 2015, la Riga, un memorandum în care se stipulează acţiunile coordonate în vederea prezentării Rusiei unor pretenţii de reparaţii pentru ocupaţia sovietică.