„Avem nevoie de un răspuns dur, adecvat şi echilibrat”, – a declarat Aleksandr Bastrîkin, şeful SKR, în articolul său din ziarul „Kommersant-Vlast”.

În special, Bastrîkin a amintit că autorităţile chineze au impus recent o interdicţie asupra activităţii mass-media electronice deţinute în totalitate sau parţial de către cetăţeni străini. Începând cu luna martie a acestui an, mass-media locala şi naţionala pot colabora cu omologii străini numai cu permisiunea autorităţilor chineze.

Totodată, managementul în mass-media chineză poate fi reprezentat doar de cetăţeni chinezi, iar serverele vor fi găzduite doar pe teritoriul Chinei. „Într-o măsură rezonabilă, această experienţă ar putea fi preluata şi în Rusia”, – citează TASS pe directorul SKR.
 
De asemenea, el propune ca furnizorii de internet din Rusia sa aibă reguli unice privind stocarea informaţiilor cu caracter personal pentru cazul în cazul în care informaţiile respective vor fi solicitate de către forţele de ordine. Totodată, SKR propune ca în locurile publice sa fie restricţionat accesul pe site-uri cu materiale extremiste.

Care sunt site-urile cu materiale extremiste? Asta ar trebui sa decidă tot SKR, evitând deciziile instanţei.
„Daca proprietarii acestor informaţii nu le considera extremiste, pot ataca hotărârile în instanţă pentru a-si dovedi nevinovăţia” – a explicat Bastrîkin.

El susţine că, în 2015, a existat o tendinţă negativă de creştere a crimelor extremiste şi de natură teroristă în Rusia. În această privinţă, Bastrîkin consideră că este important să se stabilească conceptul de politică ideologică a statului, în care trebuie să fie prevăzute „măsuri specifice pe termen lung şi pe termen mediu care vizează educaţia ideologică şi a tinerei generaţii”.

Amintim că, în luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko a propus crearea unei singure resurse online care va fi disponibila pentru toate mass-media de limbă rusă şi care sa furnizeze „informaţii veridice”, despre politica internă şi externă a Rusiei.
 
Şi asta în condiţiile in care în Rusia deja mare parte din mass-media este controlata de stat, acestea distribuind aceleaşi „informaţii veridice” despre Rusia. Este vorba despre posturile tv „Rossia-1”, „Rossia -2”, „Rossia 24”, „Kultura”, posturile de radio „Radio Rossii”, „Maiak”, „Vesti FM”, dar si canalele si posturile parte din VGTRKRT – „Zvezda”,” TV Ţentr „, postul de radio Vocea Rusiei, agenţia Russia Today”, TASS şi altele.

Apropo, directorul adjunct al VGTRK, propagandistul nr.1 al Rusiei Dmitri Kiseliov, care a fost „răsplătit” pentru eforturile sale de către preşedintele Vladimir Putin cu Ordinul de Gradul IV „Pentru Servicii aduse Patriei” (aflat totodată şi pe lista de sancţiuni a Occidentului), a afirmat în repetate rânduri că „obiectivitatea în mass-media este un mit şi că Rusia nu are nevoie de aşa ceva”.