„Anul 2015 a fost marcat de teama tot mai mare declanşată de afluxul continuu de imigranţi, chiar mai răspândită decât teama de terorism”, a subliniat Muiznieks, în raportul său anual prezentat luni la Strasbourg în faţa parlamentarilor organizaţiei paneuropene.

Această teamă alimentează „prejudecăţile anti-musulmani, deja extrem de răspândite”, a criticat Muiznieks, care s-a exprimat public, de mai multe ori în ultimele luni, împotriva „politicilor contra-productive” ale statelor reticente să primească imigranţi.

Unele guverne au adoptat măsuri „care vizează în mod deschis să facă ţările lor mai puţin atrăgătoare în ochii imigranţilor”, spre exemplu reducând ajutoarele pe care aceştia le-ar putea pretinde, confiscându-le averile sau limitând regruparea familială, a mai punctat el.

Aceste măsuri „vor constitui toate obstacole în calea integrării, fără a avea impact major asupra numărului viitorilor nou-veniţi”, a spus comisarul, care a reamintit că „imigranţii şi solicitanţii de azil sunt primele victime ale amplificării rasismului şi intoleranţei în mai multe ţări”.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, care acţionează în mod independent, are ca misiune în special „să identifice eventuale deficienţe în legislaţia şi practica în materie de drepturi ale omului” în cele 47 de state membre ale organizaţiei paneuropene.

Actualul titular al postului, Nils Muiznieks, este un fost ministru leton, specialist al luptei împotriva rasismului.