Cutremurul din Ecuador a venit după alte două seismice puternice care s-au produs în Japonia, provocând moartea a cel puţin 41 de oameni şi rănirea altor o mie. Potrivit specialiştilor, cutremurul din Ecuador a fost de 20 de ori mai puternic decât cele din Japonia.

La o zi de la cel mai puternic cutremur care i-a lovit în ultimele patru decenii, ecuadorienii sunt în stare de şoc. Oameni cu priviri pierdute rătăcesc de-a lungul străzilor pline de ruine, unii improvizând sicrie ca să-şi îngroape morţii, alţii încă sperând că-i vor găsi vii pe cei dragi. La Portoviejo, unul dintre oraşele cu cele mai mari distrugeri, oamenii l-au implorat pe vicepreşedintele ţării să-i ajute să-şi găsească rudele prinse sub dărâmături.
La Pedernales, epicentrul seismului şi zonă foarte frecventată de turişti, 30 de hoteluri au fost distruse de seism, iar autorităţile cred că numărul morţilor va depăşi 300 numai în acea zonă.

Numeroase şosele sunt pline de crăpături şi mai multe poduri s-au dărâmat, iar liniile telefonice nu funcţionează, ceea ce îngreunează operaţiunile de salvare. Crucea Roşie din Ecuador a mobilizat 800 de voluntari pentru a-i ajuta pe răniţi şi sinistraţi. Guvernul a mobilizat 13.500 de militari ca să ajute la eforturile de salvare, dar şi ca să menţină ordinea. 600 milioane de dolari au fost deblocaţi de urgenţă, pentru a face faţă nevoilor imediate.