Grupul G-20 va lua în considerare adoptarea de măsuri defensive împotriva centrelor financiare şi jurisdicţiilor care nu se conformează unui standard internaţional de schimb de informaţii despre conturile posesorilor.

Grupul spune că va lucra împreună cu OECD pentru a veni cu nişte criterii pentru identificarea „jurisdicţiilor” non-cooperante până în iulie, ceea ce va duce la transparentizarea entităţilor fiscal, lucru esenţial pentru sistemul financiar internaţional.

Scurgerea de informaţii din paradisul offshore de luna trecută, scandal numit Panama Papers, a expus miliarde de dolari ascunşi în paradise fiscal în jurul lumii şi a pornit un val de demisii şi anchete.

„Noi primim cu braţele deschise un astfel de cadru multilateral de impunere a legii în sistemul financiar global. Fără o ”nuia” nu putem face lucrurile să meargă. Avem nevoie de un mecanism de reglementare şi de impunere, pentru a încuraja ţările să se conformeze standardelor internaţionale. Este un pas înainte”, a declarat Clark Gascoigne, director adjunct al Coaliţiei pentru Transparenţa Fiscală şi Responsabilitate Corporatistă.