„Linia directă cu Vladimir Putin” a fost difuzata de trei canale de televiziune de stat şi trei posturi de radio, remarca Der Spiegel.

Una dintre întrebările „liniei directe” a fost despre motivul pentru care preşedintele nu a reacţionat la informaţiile dezvăluite in cadrul scandalului Panama Papers despre prietenului său Serghei Roldugin. Putin a declarat că violoncelistul a cheltuit toţi banii pentru achiziţionarea a două viori şi doua violoncele scumpe, şi apoi s-a aruncat cu critici asupra celora care au fost implicaţi în analizarea informaţiilor din „colecţia” Panama Papers.

Preşedinte Putin a declarat ca în spatele acestor provocări sunt „angajaţii agenţiilor oficiale americane”, precum Sueddeutsche Zeitung.

„Sueddeutsche Zeitung face parte dintr-un holding media, iar acest holding media este deţinut de corporaţia americana Goldman Sachs, adică peste tot atârna urechile clienţilor acestei comenzi- atârna si nici măcar nu roşesc”, – a continuat Putin.

Între timp, Süddeutsche Zeitung a negat orice fel de legătura cu Goldman Sachs. „Şi extrasul din registrul companiilor indică faptul că proprietarii Suddeutsche Verlag în proporţie de 81,5% sunt Südwestdeutsche Medien Holding GmbH din Stuttgart şi SV Friedmann Holding GmbH din München, cu care Goldman Sachs, de asemenea, nu are nicio legătură”, – se spune in articol.

Twitterul imediat a început să vorbească că şeful Kremlinul doreşte să discrediteze publicaţia în ochii ruşilor, pentru a le distrage atenţia de la dezvăluirile din Panama Papers. Dar împotriva acestei versiuni este faptul că Süddeutsche Zeitung abia a fost menţionat în materialele televiziunilor ruseşti dedicate „Panama Papers”. În schimb, televiziune ruseşti au tocat bine de tot organizaţiile ICIJ şi OCCRP şi relaţiile lor cu sponsorii din Statele Unite ale Americii.

„Este posibil însă ca la mijloc sa fie o eroare inspirata de Internet,” – precizează Der Spiegel. În versiunea în limba engleză a Wikipedia exista o informaţie că, în 2008, de achiziţionarea Suddeutsche Verlag a fost interesat Dieter von Holtzbrinck din Stuttgart, care era sprijinit de banca de investiţii Goldman Sachs. Însă, în cele din urmă, afacerea a fost făcută cu alţii.