Potrivit postului naţional de radio, Benjamin Netanyahu a luat această iniţiativă pentru a da de înţeles comunităţii internaţionale că o eventuală retragere de pe Înălţimile Golan „nu este în niciun caz la ordinea zilei, nici imediat, nici în viitor".

Radioul naţional a precizat că prim-ministrul a transmis acest mesaj în cursul unei recente întrevederi cu secretarul de stat american, John Kerry, şi intenţionează să îl repete joi, la Moscova, unde va fi primit de preşedintele rus, Vladimir Putin,

Şedinţa de guvern are loc într-un moment în care discuţiile de pace asupra Siriei sub egida ONU au fost reluate miercuri la Geneva pentru a încerca să se pună capăt unui conflict care a făcut peste 270.000 de morţi şi a forţat milioane de sirieni la exil.

Potrivit mass-media, Benjamin Netanyahu se teme că Israelul ca fi supus presiunilor pentru o eventuală retragere de pe Înălţimile Golan în cazul unui acord privind viitorul Siriei, în timp ce comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată anexarea acestei regiuni de către Israel.

Luni, prim-ministrul a făcut deja un gest fără precedent admiţând că Israelul a atacat zeci de convoaie cu armament în Siria destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah aliat al Iranului, duşmanul de moarte al Israelului, şi al regimului condus de Bashar Al-Assad.

Israelul a anexat o parte a Platoului Golan (nord-est) în 1981, după ce l-a ocupat în urma războiului din iunie 1967.

Siria şi Israelul se află oficial în stare de război, însă linia de armistiţiu era considerată relativ calmă până la izbucnirea războiului din Siria, în urmă cu patru ani.