Cancelarul britanic a anunţat că va comunica delegaţilor participanţi la reuniunea Fondului Monetar Internaţional din Washington, care are loc între 12 şi 17 aprilie, că problema antibioticelor va afecta şi economia: până în 2050, antibioticele tot mai slabe ar putea reduce produsul intern brut global cu până la 3,5%, adică peste 100 de trilioane de dolari americani.

„Dacă nu acţionăm la nivel global, rezistenţa microbilor va deveni o ameninţare mult mai mare pentru omenire decât cancerul. Nu este doar o problemă de sănătate, ci şi una economică. Costul inacţiunii, atât în ceea ce priveşte vieţile care se vor pierde, cât şi a banilor care se vor risipi, este mult prea mare, iar lumea trebuie să se unească şi să ajungă la o abordare comună a problemei”, este mesajul cancelarului către FMI.

În opinia lui Osborne, companiile farmaceutice şi alte instituţii de cercetare medicală trebuie ajutate să găsească o soluţie pe termen lung a acestei probleme, să dezvolte noi tipuri de antibiotice şi să asigure tuturor accesul la ele.

Pentru a obţine o soluţie pe termen lung, este nevoie de procedee de diagnosticare mai rapide, care vor reduce utilizarea cantităţilor uriaşe de antibiotice inutile, a concluzionat Osborne.