„Prietenilor noştri austrieci le spun că Brenner nu este doar un tunel care leagă ţările noastre”, a declarat Renzi, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la finalul unui consiliu ministerial pe marginea unui alt subiect. „Brenner este un loc de muncă pentru numeroase întreprinderi şi este un simbol”, a adăugat el.

„Prietenia este o mare valoare şi respectarea regulilor stă la baza prieteniei. Brenner nu poate deveni un obiect de competiţie, regulile trebuie respectate, nu vom închide ochii dacă regulile sunt încălcate, însă eu am încredere că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat premierul Renzi.

Criticile au devenit aprinse în Italia după ce Austria şi-a făcut public proiectul de a amenaja un post de poliţie, şi fără îndoială militar, în tunelul Brenner, însoţit de un gard în trecătoarea care leagă cele două ţări în regiunea Tirol.

Viena, care nu a fixat o dată pentru montarea propriu-zisă a gardului, doreşte să construiască până în iunie dispozitive pentru filtrarea migranţilor, la frontierele sale cu Italia şi Ungaria, asemeni celui care a fost pus în funcţiune iarna aceasta la frontiera sa cu Slovenia. După închiderea rutei balcanice, Viena este îngrijorată de posibilitatea ca un nou flux de migranţi să ajungă în Italia pe Marea Mediterană.