Potrivit lui Putin, „totul s-a blocat în executarea acordurilor de la Minsk”. El a menţionat că cele mai importante în rezolvarea problemei din Donbas sunt cele chestiunile de natură politică: Ucraina ar trebui să modifice Constituţia, iar preşedintele Petro Poroşenko să semneze legea amnistierii. 

„Că doar nu noi trebuie s-o facem”, – a spus preşedintele rus. „(Autorităţile ucrainene) încep să se refere la faptul că pe linia de contact tot timpul au loc tiruri de arme. Pentru cei care nu doresc să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în acordurile de la Minsk este o scuză foarte bună… Au tras ei si apoi se plâng de tirurile de arme”, – a adăugat Putin.

El a reiterat faptul că nu există nicio altă cale decât cea a respectării acordurilor de la Minsk pentru a rezolva problema. 

„Dacă guvernul ucrainean şi partenerii noştri din Europa şi Statele Unite încă mai doresc sa parcurgem aceasta cale şi sa obţinem rezultatele dorite, trebuie să lucreze atunci cu toţi partenerii săi din Kiev. (…) Depuneţi presiune (pe autorităţile ucrainene). Ca ne tot bat la cap de fiecare dată ca Moscova are ceva de îndeplinit. Tot ceea ce a trebuit să facem, am realizat” – a spus Putin, omiţând sa precizeze doua puncte principale pentru care Ucraina continua sa insiste: retragerea trupelor ruse (”consilieri” şi ”voluntari”, cu tot cu armament) si redarea controlului frontierei autorităţilor de la Kiev.

În plus, Putin „s-a jurat” că nu vor mai fi niciun fel de ostilităţi active (în Donbas). Totodată, el s-a referit la o conversaţie telefonică cu Poroşenko, care i-a propus să lărgească prezenţa observatorilor OSCE (inclusiv cu arme) pe linia de separaţie, pentru a obţine astfel o deplina încetare a focului.

Putin a dat asigurări că Rusia susţine această decizie. După cum se ştie, Ministerul de Externe ucrainean a declarat anterior că Rusia blochează decizia de extindere a mandatului observatorului Misiunii OSCE cu privire la două puncte de control de pe partea ruseasca – „Gukovo” şi „Doneţk” -, aflate pe segmentul de frontiera care temporar este in afara controlului autorităţilor ucrainene.