Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că UE trebuie să-şi sporească urgent cooperarea cu Italia, dar şi cu Malta, care a fost de asemenea afectată de noua situaţie, în scopul prevenirii agravării crizei. 

Blocul comunitar a semnat recent un acord cu Ankara pentru returnarea în Turcia a imigranţilor şi refugiaţilor care au sosit în insulele greceşti după data de 20 martie în încercarea de a ajunge în alte ţări europene prin Balcani. 

Un raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM) publicat cu numai 10 zile înainte de aplicarea acordului arăta că, în ultima săptămână, doar 1.578 de refugiaţi au sosit în Grecia, ceea ce reprezintă o scădere de 70%. În aceeaşi perioadă, 3.421 de persoane au sosit însă pe coastele italiene, ceea ce arată că Italia ia locul Greciei ca principală destinaţie. 

În primul trimestru al anului 2016, 18.357 de imigranţi au sosit în Italia venind din Libia, Eritreea, Sudan, Somalia şi din alte ţări africane, potrivit datelor OIM. 

Tusk a subliniat că folosirea acestei rute alternative tinde să crească şi a apreciat drept alarmantă acumularea de imigranţi în Libia gata să vină în Europa în următoarele zile traversând Marea Mediterană.