În preambulul acestui raport anual elaborat de diplomaţia americană despre situaţia drepturilor omului, secretarul de stat John Kerry a subliniat că atacurile împotriva valorilor democratice semnalează o criză globală a guvernării.

„În toate regiunile lumii, constatăm o tendinţă crescândă din partea actorilor statului sau altora de a limita spaţiul societăţii civile, de a înăbuşi libertatea presei şi a internetului, de a marginaliza vocile opoziţiei şi, în cazurile cele mai extreme, de a ucide oameni sau a-i forţa să îşi părăsească locuinţa", a menţionat John Kerry.

Acest raport, realizat pentru fiecare ţară în parte de diplomaţii americani, nu are nicio implicaţie legală pentru politica externă a Statelor Unite. O critică nu obligă Washingtonul să întrerupă relaţiile sale ori asistenţa militară cu ţări scoase în evidenţă că nu respectă drepturile omului, nici să impună sancţiuni.

Potrivit demnitarului american, acest al 40-lea raport al diplomaţiei SUA va întări hotărârea Washingtonului de a promova ce numeşte „libertăţile fundamentale" şi să susţină grupurile pe care le consideră ca apărători ai drepturilor omului.

După cum era de aşteptat, documentul este extrem de critic al adresa adversarilor Statelor Unite - Rusia şi China, şi a duşmanilor care sunt Iranul şi Coreea de Nord.

Cu toate acestea, şi aliaţi ai Washingtonului sunt ţinta criticilor, cum este cazul Turciei, totuşi membru al NATO, şi al Egiptului.