Inginerii companiei norvegiene Kongsberg Maritime au descoperit monstrul la 180 de metri adâncime când conduceau robotul submarin pe fundul acestui lac care încă nu a fost cartografiat în întregime din cauza dificultăţilor pe care le prezintă terenul accidentat.

Loch Ness, una din principalele atracţiile turistice ale Scoţiei, a căpătat faimă mondială după ce mai mulţi martori au susţinut de-a lungul timpului că au văzut monstrul „Nessie” ieşind la suprafaţa apei.

„Am găsit monstrul, dar nu est cel pe care îl aştepta lumea întreagă”, a declarat Adrian Shine, şeful Proiectului Loch Ness, care coordonează campania de prospecţie lansată de firma norvegiană.

Macheta monstrului detectată pe fundul lacului este o piesă folosită la turnarea, în 1969, a filmului „The Private Life of Sherlock Holmes” în regia lui Billy Wilder cu actorul Christopher Lee ca protagonist.

În acest film, detectivul Sherlock Holmes investiga dispariţia unui bărbat pe malului Loch Ness unde îşi avea sălaş legendarul monstru acvatic.