Situaţia s-a tensionat atunci când circa 50 de imigranţi s-au apropiat de bariera de la graniţa eleno-macedoneană.

Poliţia macedoneană a utilizat gaze lacrimogene când imigranţii care manifestau pentru deschiderea frontierelor au început să tragă de gardul de frontieră.

Când a izbucnit incidentul circa 40 de poliţişti greci s-au instalat între barieră şi imigranţi şi astfel tirurile cu gaze lacrimogene s-au oprit rapid. Imigranţii au continuat însă să protesteze.

La câteva sute de metri se desfăşura vizita oficială în centrul de primire a imigranţilor din Gevgelija, de partea macedoneană a frontierei, a preşedintelui Macedoniei, Gjorge Ivanov, care era însoţit de omologii săi croat, Kolinda Grabar Kitarovic, şi sloven, Borut Pahor.

Cel puţin 260 de imigranţi au fost răniţi duminică după ce poliţia macedoneană a recurs la gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene când un grup de imigranţi a încercat să ia cu asalt bariera de la frontiera din zona Idomeni.

Organizaţia neguvernamentală Medici fără frontieră (MfF) a denunţat folosirea gloanţelor de cauciuc, dar guvernul macedonean a dezminţit utilizarea unor astfel de proiectile.

Cu toate acestea, Atena a condamnat cu fermitate utilizarea forţei împotriva imigranţilor, în timp ce Skopje a încercat să atribuie autorităţilor elene responsabilitatea pentru cele întâmplate, acuzându-le de pasivitate.

În pofida mai multor sute de plecări începând de duminică spre alte centre mai bine organizate, 10.600 de persoane se află în continuare în tabăra sordidă din Idomeni, în speranţa deschiderii frontierei.