Dezvoltată la Universitatea din Tubingen (sud-vestul Germaniei), tehnica face apel la ultimele progrese în materie de Deep Learning, fiind pusă la dispoziţia publicului pe o platformă concepută la EPFL. Sunt algoritmi de învăţare automată cu un înalt nivel de abstractizare, utilizaţi de exemplu pentru recunoaşterea facială.

În cazul DeepArt, utilizatorul pune pe calculator o fotografie şi îi solicită crearea unui tablou conform unui stil sau unui artist. „Algoritmul va analiza imaginea, extrăgând elementele principale", arată Lukasz Kidzinski, cercetător la Laboratorul de ergonomie educativă a EPFL, cel care a conceput platforma. Programul va picta apoi o imagine comparând în permanenţă elementele de pornire cu cele ale tabloului din care trebuie să se inspire. După circa zece minute, rezultatul este gata: calculatorul scoate la iveală o operă originală şi unică.

Oricine poate accesa de acum DeepArt şi pune propria lui fotografie datorită site-ului internet dezvoltat la EPFL, în colaborare cu cercetători germani. În versiune gratuită, dimensiunile lucrării sunt totuşi limitate şi există şi o listă de aşteptare.

Cei care au accesat site-ul au fost supuşi unui chestionar, prin care li se cerea să facă diferenţa între tabloul unui maestru şi cel realizat de maşină. Ei au spus că le-a fost practic imposibil să le diferenţieze.

Proiectul ar putea fi interesant pentru istoricii de artă, ajutându-i, de exemplu, la restaurarea unor lucrări avariate, arată EPFL. Într-o bună zi ar putea apărea şi alte aplicaţii. „Dezvoltările în domeniul Deep Learning şi al reţelelor neuronale sunt atât de rapide încât este imposibil să ştim ce vom putea face peste doi ani", spune cercetătorul.