O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia, Laboratorul Vision Computer, au dezvoltat acest nou dispozitiv, care nu are forma unei camere foto convenţionale, ci a unei foi subţiri şi deformabile, sensibilă la lumină. Cu cât îndoi foaia mai mult, cu atât extinzi câmpul vizual, fotografiind mai multe obiecte deodată. De asemenea, camera poate fi mulată pe un obiect, atât timp cât acesta este curbat.

Dispozitivul e făcut dintr-o serie de lentile poziţionate pe o foaie de silicon deformabil. Cercetătorii au descoperit că nu e atât de simplu precum să plasezi lentilele pe suprafaţă, pentru că, pe măsură ce materialul se deformează, se deformează şi elementele fotografiate. Prin urmare, sistemul va scăpa elemente din câmpul vizual, pe care niciun fel de post-procesare nu le poate recupera.

În schimb, cercetătorii au dezvoltat un sistem în care fiecare lentilă e elastică şi îşi poate schimba forma în funcţie de curbura dispozitivului. Astfel, va putea fi mereu captată imaginea completă, fără să fie nevoie de sisteme mecanice sau electrice adiţionale. Chiar dacă imaginile pe care le scoate par a fi blurate, conceptul rămâne interesant şi, evident, poate fi îmbunătăţit în timp.

De asemenea, echipa vrea să creeze versiuni mai mici ale dispozitivului, de dimensiunea buzunarului. Experţii speră că fotografii for fi încântaţi de ideea de a obţine imagini care ar fi fost imposibil de produs în trecut. Întregul studiu poate fi parcurs în amănunt aici.