„În timpul ultimelor zile şi săptămâni, am fost întrebat de vreo şase ori despre această vizită din 16 aprilie şi eu nu am confirmat niciodată această vizită, această întrevedere. Rămâne la fel. Nu va exista în 16 aprilie, adică sâmbătă, o deplasare a cancelarului federal în Turcia”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, în timpul unui briefing de presă. 

Seibert nu a oferit nicio explicaţie, în condiţiile în care premierul turc Ahmet Davutoglu a anunţat că în data de 16 aprilie „lideri europeni, în frunte cu Merkel”, vor inaugura la Kilis (sud) un complex pentru refugiaţi. Până acum, autorităţile germane nu au confirmat şi nici infirmat această vizită, în acest oraş care este în mod regulat vizat de tiruri dinspre Siria. 

Anunţul de acum intervine într-un moment în care relaţiile germano-turce au devenit tensionate în ultimele săptămâni ca urmare a difuzării a două satire televizate în care era vizat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Prima satiră a avut drept consecinţă convocarea ambasadorului german în Turcia, în timp ce a doua, în care şeful statului turc era calificat drept „pedofil” şi „zoofil”, a determinat Ankara să ceară începerea urmăririi penale împotriva comediantului Jan Boehmermann. 

Comediantul, încadrat de drapelul turc şi de un portret al lui Erdogan, l-a vizat pe preşedintele Turciei cu versuri cu conotaţie sexuală. El însuşi a anunţat că poemul său este o ofensă conform dreptului penal german, contrar celui care a stârnit incidentul diplomatic germano-turc, asigurând că 'a demonstrat unde sunt limitele pentru satiră în Germania'. 

Guvernul german urmează să anunţe în zilele următoare dacă autorizează urmărirea penală împotriva lui Boehmermann, pentru „insulte” la adresa unui reprezentant oficial al unui stat străin, delict pasibil de trei ani închisoare. 

Cancelarul federal german Angela Merkel a subliniat marţi importanţa libertăţii de exprimare în Germania. Ea a confirmat că guvernul său analizează cererea de urmărire penală formulată de Ankara, o decizie urmând să fie luată „în următoarele zile”. 

Merkel a subliniat, de asemenea, că această decizie va fi luată independent de miza cooperării cu Turcia în vederea limitării afluxului de migranţi spre Europa, unele mass-media estimând că Merkel se află într-o poziţie incomodă şi atenţionând asupra unui posibil şantaj din partea Ankarei.